GDS
Declareren volgens de GDS801 Generieke declaratiestandaard.De Generieke Declaratie Standaard (GDS) versie 2.0 markeert een belangrijke stap in het stroomlijnen en verbeteren van declaraties binnen de zorg. Deze nieuwe standaard, ontwikkeld door Zorgverzekeraars Nederland in samenwerking met Vektis, verzekeraars, koepels en marktpartijen, vervangt de verouderde PM304-standaard.
Het declareren volgens de GDS begint per 1 januari 2025 en geldt alleen voor alle paramedische zorg die je binnen jouw organisatie levert. Oudere prestaties worden automatisch gedeclareerd via de oude PM304-standaard.
Flux heeft alle processen tijdig aangepast om een naadloze overgang naar de nieuwe standaard te garanderen. Daarnaast biedt Flux uitgebreide ondersteuning om ervoor te zorgen dat jouw processen optimaal zijn afgestemd op de nieuwe eisen, zodat declaraties soepel en zonder onderbrekingen kunnen worden verwerkt.
Voor jou als zorgverlener zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe GDS standaard.
De onderscheidingen links, rechts, of beiderzijds zijn waar relevant opgenomen voor aandoeningen in de GDS. Deze kunnen vanaf nu worden vastgelegd binnen een behandeltraject omdat deze informatie vereist is voor declaraties.
Binnen de GDS is het behandeltraject veel belangrijker geworden voor het declareren. Flux stuurt nu de volgende gegevens mee in het declaratiebestand:
- Uniek behandeltrajectnummer
- Startdatum behandeltraject (eerste afspraak binnen het traject)
- Diagnosecode
- Locatie-indicatie (links/rechts/beiderzijds)
Dit heeft als gevolg, dat bij het wijzigingen van deze gegevens, alle prestaties vanuit dit traject moeten worden gecrediteerd om opnieuw in te sturen.
Binnen een behandeltraject moet het duidelijk zijn welke prestatie bij welk behandeltraject hoort. Flux maakt dit proces eenvoudiger door ieder behandeltraject te voorzien van een uniek zorgtrajectnummer. Dit nummer wordt automatisch meegestuurd in iedere GDS-declaratie, wat een unieke identificatie van het traject garandeert.
- Bij iedere prestatie wordt het behandeltraject meegestuurd. Bij een verandering in het behandeltraject moet het gehele traject worden gecrediteerd en opnieuw worden ingestuurd. Dit zorgt voor een overzichtelijke registratie en correcte verwerking binnen het declaratieproces.
- Daarnaast wordt het zorgtrajectnummer ook vermeld op restitutienota’s, wat bijdraagt aan transparantie en overzicht voor zowel zorgverleners als patiënten.
Met de introductie van de GDS-standaard hebben alle facturen aan patiënten een vast format gekregen. Dit format is ontworpen om uniformiteit te waarborgen en de verwerking door zorgverzekeraars te versnellen. Vanaf 1 januari kunnen deze nota’s dankzij het gestandaardiseerde ontwerp eenvoudiger automatisch worden verwerkt, wat leidt tot minder afwijzingen en minder vragen van patiënten.
Een restitutienota is een factuur die de patiënt zelf betaalt en vervolgens indient bij de zorgverzekeraar. Met de nieuwe GDS-standaard biedt Flux uitsluitend een vastgelegd ontwerp dat volledig voldoet aan de gestelde richtlijnen. Dit zorgt voor consistente, gestroomlijnde facturering en efficiënte verwerking door verzekeraars. Aanpassingen aan deze nota’s helaas niet mogelijk.
Een aantal zaken qua factuuropmaak kunnen nog steeds worden aangepast, zoals logos en betalingsteksten.
Voor patiënten met chronische trajecten is de administratie van de eerste 20 behandelingen veranderd. Je kunt patiënten een beveiligde e-mail sturen met details over het aantal uitgevoerde behandelingen. Deze informatie kan door praktijken worden gebruikt om eerdere behandelingen te verifiëren bij het overnemen van een behandeltraject uit een andere praktijk. Het tellen van de eerste twintig zittingen, die voor rekening van de verzekerde zelf komen, is bovendien vereenvoudigd. Je kunt rechtstreeks de eerste afgesproken 20 zittingen declareren bij de patiënt zonder deze eerst alle 20 in te dienen bij de zorgverzekeraar.
Wanneer een zorgvraag doorloopt en een patiënt overstapt naar een andere zorgaanbieder, blijft de oorspronkelijke aanspraak geldig. De tweede zorgaanbieder moet bij het openen van een nieuw zorgtraject de startdatum overnemen van het oorspronkelijke traject van de eerste zorgaanbieder.
Om de rechtmatigheid en handhaving van de aanspraakduur te waarborgen, moet de verzekeraar op de hoogte zijn van de oorspronkelijke aanspraakstartdatum. Het is verplicht voor de tweede zorgaanbieder om deze oorspronkelijke datum door te geven. Dit voorkomt misverstanden over aanspraken die aan een tijdslimiet zijn gebonden.
De ondersteuning voor claims en declaraties voor patiënten met een buitenlandse zorgverzekering is verder verbeterd. Dit maakt het eenvoudiger en efficiënter om zorg geleverd aan buitenlandse verzekerden correct te declareren.
De AGB-code van de daadwerkelijke zorgverlener wordt altijd op de factuurregel vermeld, met uitzonderingen voor stagiaires of incidentele vervangers. Hier wordt de verantwoordelijke gebruiker voor gebruikt.
De CSI-codes is hernoemd naar de aanspraakcodes en meerdere wijzigingen zijn voor 2025 doorgevoerd. In Flux worden de volgende wijzigingen automatisch doorgevoerd per 01-01-2025:
Aanspraakcode kinderfysio- en oefentherapie
- De codes voor kinderen (
004
t/m 007
) komen te vervallen en worden vervangen door code 003
- In behandeltrajecten met een startdatum vanaf 01-01-2025 zijn de codes
004
t/m 007
niet meer beschikbaar. Alleen aanspraakcode 003
kan worden gekozen
Aanspraakcode COPD
- De aanspraken voor COPD in fysiotherapie zijn vereenvoudigd tot één aanspraakcode
022
- Voor bestaande patiënten die na 1 januari onder behandeling blijven, worden prestaties worden aangemaakt met de aanspraakcode
022
bij de diagnosecode 2554 voor COPD
Aanspraakcode COVID-19 herstelzorg
- De regeling COVID-19 herstelzorg vervalt. Nieuwe COVID-19-patiënten kunnen alleen via een aanvullende verzekering (AV) met aanspraakcode 009 of via eigen betaling worden gedeclareerd
Aanspraakcode Reumatoïde artritis
- De basisverzekering is uitgebreid voor volwassen patiënten met reumatoïde artritis. Verzekerden vanaf 18 jaar met ernstige functionele beperkingen kunnen langdurige gepersonaliseerde gesuperviseerde actieve oefentherapie declareren. Gebruik aanspraakcode
022
en diagnosecode 9390 voor declaraties.
Elk type zorg heeft nu een specifieke Prestatie Code Lijst (PCL) voor declaraties. Flux verwerkt al deze codes automatisch en maakt op basis van je afspraaktype de correcte declaratie.
Ter referentie:
- PCL 073 (Fysiotherapie)
- PCL 076 (Dietietiek)
- PCL 078 (Logopedie)
- PCL 079 (GLI): voor GLI, valpreventie en innovatieve behandelingen
- PCL 080 (Podotherapie)
Voor patiënten met de aanvullende verzekering 'Basis Plus Module' van Zilveren Kruis geldt dat zorg onder deze module specifiek moet worden gedeclareerd volgens de GDS. Dit omvat zorg waarvoor de codelijst 'Paramedisch hulp' wordt gebruikt, zoals fysiotherapie bij kanker, hart- en vaatziekten, en beroertes.
Daarnaast, als je een contract hebt met Zorg & Zekerheid waarbij je Fitkids-zorgproduct of het programma 'Beweeg lekker in je Lijf' mag declareren, is het essentieel om prestatiecodelijst 081 (Overig) correct te koppelen in de declaratie.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de GDS
Waar kan ik meer over de GDS lezen?
De belangrijkste bronnen een veelgestelde vragen over de GDS:
- Ingebruikname GDS uitgesteld tot 2025
- De nieuwe declaratiestandaard paramedische zorg
- KNGF declareren vanaf januari 2025
- De GDS 2.0 Vektis declaratie standaard
- Aanpassingen Vecozo
- Webinar KNGF
Welke declaraties worden aangepast in 2025?
Het nieuwe declareren start per 1 januari 2025.
Het KNGF, PPN, ZN, Vektis en EPD leveranciers hebben samen een nieuwe declaratiestandaard paramedische zorg ontwikkeld. Deze maakt gebruik van betere techniek (XML) en sluit aan bij de generieke declaratiestandaard die in de toekomst voor alle zorgsoorten gaat worden ingezet.
Let op: dit geldt alleen voor declaraties en nota’s van prestaties vanaf 1 januari 2025. Verrichtingen van vóór 1 januari 2025 vallen nog onder de oude declaratiestandaard. Facturen voor deze prestaties hoeven niet volgens de nieuwe standaard te worden opgesteld.