Updates
Blijf op de hoogte van onze laatste wijzigingen en verbeteringen.
Generieke Declaratie Standaard (GDS801) 2.0
De Generieke Declaratie Standaard (GDS801) 2.0 vereenvoudigt en verbetert declaraties in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 is deze nieuwe standaard verplicht voor paramedische zorg. Oudere prestaties blijven via de PM304-standaard lopen.
Flux zorgt voor een naadloze overgang en biedt ondersteuning om jouw processen volledig af te stemmen op de nieuwe eisen. Zo blijven declaraties soepel en zonder onderbrekingen verlopen. Voor jou als zorgverlener zijn er diverse veranderingen doorgevoerd vanuit de nieuwe GDS standaard:
- Behandelingsinformatie
- Behandeltraject
- Restitutienota
- Administratie
- Aanspraakdatum
- Identificatie zorgverlener
- Aanspraakcodes
- Prestatielijsten
- Modules
Behandelingsinformatie
De onderscheidingen links, rechts, of beiderzijds zijn waar relevant opgenomen voor aandoeningen in de GDS. Deze kunnen vanaf nu worden vastgelegd binnen een behandeltraject omdat deze informatie vereist is voor declaraties.
Behandeltraject
Binnen de GDS is het behandeltraject veel belangrijker geworden voor het declareren. Om binnen een behandeltraject duidelijk te maken welke prestatie bij welk traject hoort, voorziet Flux elk traject van een uniek zorgtrajectnummer. Dit nummer wordt automatisch meegestuurd in elke GDS-declaratie, wat een eenduidige identificatie van het traject garandeert.
Flux stuurt nu de volgende gegevens mee in het declaratiebestand:
- Uniek behandeltrajectnummer
- Startdatum behandeltraject (eerste afspraak binnen het traject)
- Diagnosecode
- Locatie-indicatie (links/rechts/beiderzijds)
Bij wijzigingen in deze gegevens moeten alle prestaties binnen het traject worden gecrediteerd en opnieuw worden ingestuurd.
Restitutienota
Met de introductie van de GDS-standaard hebben alle facturen aan patiënten een vast format gekregen. Dit format is ontworpen om uniformiteit te waarborgen en de verwerking door zorgverzekeraars te versnellen. Deze facturen kunnen dankzij het gestandaardiseerde ontwerp eenvoudiger automatisch worden verwerkt, wat leidt tot minder afwijzingen en minder vragen van patiënten.
Grote aanpassingen aan deze facturen zijn helaas niet mogelijk. Een aantal zaken qua factuuropmaak kunnen nog steeds worden aangepast, zoals logos en betalingsteksten.
Administratie
Voor patiënten met chronische trajecten is de administratie van de eerste 20 behandelingen vereenvoudigd. Praktijken kunnen een beveiligde e-mail sturen met details over het aantal uitgevoerde behandelingen, wat handig is bij het overnemen van een traject van een andere praktijk.
Daarnaast is het tellen van de eerste 20 zittingen, die voor rekening van de verzekerde komen, eenvoudiger. Deze zittingen kunnen direct bij de patiënt worden gedeclareerd, zonder dat ze eerst allemaal bij de zorgverzekeraar hoeven te worden ingediend.
Aanspraakdatum
Wanneer een zorgvraag doorloopt en een patiënt overstapt naar een andere zorgaanbieder, blijft de oorspronkelijke aanspraak geldig. De tweede zorgaanbieder moet bij het openen van een nieuw zorgtraject de startdatum overnemen van het oorspronkelijke traject van de eerste zorgaanbieder.
Om de rechtmatigheid en handhaving van de aanspraakduur te waarborgen, moet de verzekeraar op de hoogte zijn van de oorspronkelijke aanspraakstartdatum. Het is verplicht voor de tweede zorgaanbieder om deze oorspronkelijke datum over te nemen.
Identificatie zorgverlener
De AGB-code van de daadwerkelijke zorgverlener wordt altijd op de factuurregel vermeld, met uitzonderingen voor stagiaires of incidentele vervangers. Hier wordt de verantwoordelijke gebruiker voor gebruikt.
Aanspraakcodes
De CSI-code is hernoemd naar aanspraakcode. In Flux worden de volgende wijzigingen automatisch doorgevoerd:
- Kinderfysio en oefentherapie: Codes
004
t/m 007
vervangen door code 003
- COPD: Eén nieuwe code (
022
) voor alle COPD-aanspraken - COVID-19 herstelzorg: Regeling vervalt; nieuwe declaraties alleen via aanvullende verzekering (code
009
) - Reumatoïde artritis: Aanspraakcode
022
voor langdurige oefentherapie
Prestatielijsten
Elk type zorg heeft nu een specifieke Prestatie Code Lijst (PCL) voor declaraties. Flux verwerkt al deze codes automatisch en maakt op basis van je afspraaktype de correcte declaratie.
Modules
Voor patiënten met de aanvullende verzekering Basis Plus Module van Zilveren Kruis geldt dat zorg onder deze module specifiek moet worden gedeclareerd volgens de GDS. Dit omvat zorg zoals fysiotherapie bij kanker, hart- en vaatziekten, en beroertes. Verder zijn er aanvullende voorwaarden voor ZorgTopics en het Fitkids-zorgproduct van Zorg & Zekerheid.
Lees de documentatie over de GDS standaard.